Namuose galite valgyti neprasčiau nei restorane

Sveikas maistas namuose

Nors miestų kavinės jau atvėrė duris mėgstantiems valgyti mieste, ne kiekvienas mūsų dar norime rizikuoti savo ir kitų sveikata. Skubėti ir nebūtina, juk turint noro ir pasitelkus išradingumą namuose galima taip pat pasigaminti nekasdieniškų patiekalų ir jais pradžiuginti savo artimuosius. Be to, namuose iš lėto ir su meile gaminamas maistas yra sveikas, kokybiškas, o ir piniginę paplonina ne taip žymiai kaip vizitai populiariose užkandinėse ar restoranuose. Juk pirkdami gatavą maistą čia mokate ir už sutvarkytą aplinką, ir už malonų aptarnavima prie stalo, o galiausiai – net už po valgio išplaunamas lėkštes.

Kodėl verta gaminti namuose?

Tik iš pirmo žvilgsnio gaminimas namuose gali asocijuotis su rutina, neišraiškingo skonio maistu. Taip nutinka tik tuomet, kai pusryčius, pietus ar vakarienę gaminame paskubomis, kai neturėdami noro planuoti savo mitybą šildomės vakarykštę vakarienę ar valgome pusfabrikačius, o paslapčia svajojame apie mėgstamo restorano meniu. Juk būtent karantino metu atsirado daugiau laiko maisto gaminimui, vadinasi, galime skirti tam daugiau dėmesio, o viso to rezultatas – skanus ir sveikas maistas. Kad ir kokio aukšto lygio restorane būtume įpratę valgyti, tenka pirpažinti, kad tik gamindami patys sau dėmesį kreipiame į kiekvieną smulkmeną: maistą ruošiame tik švariuose induose, naudojame šviežią aliejų, šviežius produktus, gaminame laikydamiesi higienos standartų. Deja, restoranuose kartais  būna pernelyg didelis darbo tempas, kad į tai būtų atsižvelgta.

Turbūt ne vienas karantino metu nustebino ne tik savo šeimynykščius, bet ir pats save prisiminęs, kad kažkada žinojo gerą Napoleono torto receptą, kad moka virti sočias ir gardžias sriubas ar net išsikepti pilnavertiškos naminės duonos. Negana to, nejučia prisimėnėme tokias svarbias smulkmenas kaip ant palangės žaliuojančios petražolės, o artėjant vasaros sezonui net pasiryšime balkone auginti pomidorus. Juk taip smagu, kai daržovių yra čia pat, po ranka, ir nereikia eiti į parduotuvę. Tikriausiai nereikia nė sakyti, kad naudodami savo pačių užaugintus produktus namuose pasigaminsite vitaminais turtingesnio maisto, kuris dar ir pasižymės išraiškingesniu skoniu, bus šviežias.

Taupome šeimos biudžetą

Jei viena keturių asmenų šeima susiruošia į restoraną, teks suplanuoti solidų vakarienės biudžetą, kuris gali siekti net 100 eurų. Juk vaikai prie picos norės gėrimų, o po sočios vakarienės tikrai susigundysite gardžiu pyragaičiu su arbata. Išeinant iš restorano akys užklius už spalvingai atrodančių salotų išsinešimui. O ką dar kalbėti apie arbatipinigius. Juk norisi, kad kitą kartą užsukus į mėgstamą restoraną vėl būtumėte pasitikti su šypsena.

Gaminant namuose taupyti gerokai lengviau. Susiruoškite visus ingredientus iš anksto, pasirinkite vieną kitą pigesnį produktą vietoje brangaus ir valgysite ne tik pigiau, bet ir sočiau. Juk ledus galima papuošti ne braškėmis, o obuolio skiltele, o vietoje mocarelos sūrio panaudoti močiutės iš kaimo atsiųstą lietuvišką sūrį. Tereikia šiek tiek išskirtinių prieskonių ir gudrybės niekas nepastebės, net priekabieji mažiausieji.

Sakysite, kad pražiūrėjome vieną svarbų faktą – į restoraną keliaujama norint pakeisti aplinką. O jei vakarienės stalą padengtumėte ne valgomajame, o balkone?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Susiję straipsniai