Kūdikių ir mažų vaikų mitybos niuansai šiandien

Kūdikio maitinimas – atsakingas, daug laiko, žinių ir išmonės reikalaujantis etapas. Nors tai viso labo nepilni metai, per juos iškyla daugiausiai klausimų apie mitybą. Pokalbis su vaikų gastroenterologu Prof. L. Labanausku.

Namuose gaminto ir pirktinio maistelio skirtumai

Juos pradėjo pastebėti tada, kai parduotuvėje pasirodė pirmasis pramoniniu būdu pagaminto kūdikio maistelio stiklainiukas. Dažniausi diskutuojami klausimai: Kas sveikiau – gaminti namuose ar pirkti? Bei – kas pigiau?

„Pirmiausia atsakysiu dėl kokybės. Pramoniniu būdu gaminamas maistelis yra labai atsakingai tikrinamas ir turi atitikti aukščiausius gamybos standartus. Gi gamindama namuose mama tai daro laisvai – kaip jai atrodo. Kokybę ji gal ir gali užtikrinti, jeigu žaliavas (daržoves, vaisius, mėsą, žuvį, aliejų, grūdus) perka aukščiausios kokybės, iš ekologinių ūkių ar užsiaugina pati. Tačiau maistinių medžiagų balanso gaminant namuose užtikrinti beveik neįmanoma. Gaminant namuose visada išeis daugiau nei viena porcija, visada galima bus kažko pridėti papildomai, jei vaikutis nori. Tarkime, jis skaniai suvalgė bulvytę, kodėl nedavus dar vienos? Tarsi ir nieko blogo, tačiau viršijęs vienos rūšies maistinių medžiagų, vaikutis jau nebesuvalgys kitos rūšies. Maistinių medžiagų balansas, kai mama gamina namuose, priklauso daugiau ne nuo racionalaus apskaičiavimo, o nuo mamos ir kūdikio nuotaikos.

Kalbant apie kainą, matyt, ji bus tokia pati – gaminant namuose ir perkant gatavą maistelį. Nepamirškime, kad kokybiški produktai kainuoja tikrai nemažai, be to – namuose pagaminti vieną porciją maisto kūdikiui kainuoja dideles laiko ir energijos sąnaudas. Tad abejoju, ar pavyks stipriai sutaupyti maistelį gaminant namuose.

Žinoma, visi mes užaugome valgydami namie gamintą maistą, tačiau laikai keičiasi, tas valandas, kurias mama praleidžia gamindama, ji gali skirti kūdikio lavinimui, pasivaikščiojimams ir t.t.“, akcentuoja Profesorius.

Vaikų gastroenterologas Prof. L. Labanauskas

Kada pradėti papildomai maitinti?

Ar svarbu atsižvelgti į dabartinę tendenciją papildomą maitinimą pradėti anksčiau? „Paskutinėse Europos vaikų gastroenterologų, hepatologų ir mitybos draugijos parengtose, moksliniais tyrimais pagrįstose rekomendacijose, skirtose Europos vaikams, nurodoma, kad kūdikiams papildomą maitinimą reikalinga pradėti įvesti nuo 4 iki 6 mėnesių amžiaus.Moksliniais tyrimais įrodyta, jog kūdikių virškinimo trakto ir inkstų funkcijos yra pakankamai jau subrendusios, kad 4 mėn. amžiuje metabolizuotų papildomo maitinimo metu gautas pagrindines maisto medžiagas. Taip pat jau 4-6 mėn. amžiuje ir motoriniai įgūdžiai būna pakankamai išsivystę, kad kūdikis galėtų nuryti tirštesnį maistą. Tačiau reikia atsižvelgti į kūdikio vystymąsi,  jeigu jis, gaudamas motinos pieną, auga ir vystosi gerai, nėra jokių medžiagų trūkumo požymių, galima neskubėti. Juk kūdikis gimsta mokėdamas žįsti, tačiau nemokėdamas paimti maisto iš šaukštelio, jo kramtyti, nuryti – valgyti kūdikis yra mokomas. Jeigu kūdikis dar visiškai nesubrendęs mokytis, jeigu jis nesidomi maistu, puikiai auga ir jam pakanka mamos pieno, tikrai nesiūlau duoti jam papildomo maisto anksčiau“.

Marmaluzi kūdikių maistelio kūrimas, gamyba ir kūdikių mitybos niuansai

Bet kuri „Marmaluzi“ košė ar tyrelė prieš atsidurdama ant mažylių stalo nueina itin ilgą užgimimo kelią.

Po ilgų ieškojimų, diskusijų su gydytojais, specialistais, mamomis ir netgi vaikais, „Marmaluzi“ išgrynino rekomenduojamą, subalansuotą kūdikių ir mažų vaikų asortimentą su visomis jų sudedamosiomis dalimis. Pirmuosius produktus testuoti, vertinti, tirti pradeda Kauno klinikų gastroenterologai ir kūdikių bei mažų vaikų dietologai. Gydytojai pirmiausia sudėlioja pagal amžių tinkamus produktus, tada peržiūri jų maistinę vertę, balansą, suderinamumą, konsistenciją ir, žinoma, skonį. Visi naujai sukurti receptai keliauja į „Marmaluzi“ virtuvę. Testuoja naujus produktus Kauno klinikų laikinieji gyventojai – ligoniukai, kompanijoje dirbančių darbuotojų atžalos, dirbančiųjų draugų vaikai ir t.t.

Kai naują košę „palaimina“ testuotojai, „Kaniu“ darbuotojai pradeda ieškoti ingredientų iš ES standartus atitinkančių natūralių, ekologiškų ūkių, kurie nenaudoja cheminių trašų, o tausoja aplinką ir tvarią ekosistemą.

„Marmaluzi“ kūdikių maistelį vartoja mažiausi šeimų nariai, tačiau pasirinkimą pirmiausia daro mamos ir tėčiai, būtent jie yra pirmieji ragautojai ir vertintojai. Dirbdami viena pamaina per mėnesį bendrovės darbuotojai pagamina apie 200 tūkstančių įvairių tyrelių ir košelių. Kadangi gamybos procesą bandoma daryti maksimaliai natūralų, atsisakant įvairių stabilizatorių, tai tėvams, kartais kliūva, kad to paties pavadinimo produktas vieną kartą yra skystesnis, kitą tirštesnis ar šiek tiek spalva skiriasi.

Gražų vaizdą, prisodrintą dirbtiniais stabilizatoriais, Marmaluzi aukoja vardan natūralumo.

„Marmaluzi“ natūralaus, subalansuoto produkto išskirtinės savybės:

Košės sluoksniavimasis. Tai natūralaus produkto išskirtinis požymis, tik natūralus produktas, kuriame nėra pridėta stabilizuojančių priedų išskiria laisvą vandens/sultinio kiekį iš daržovių, o ypač iš grūdinių košių. Rekomenduojama šildant gerai išmaišyti, kad produktas taptų vienalyte mase.

Produkto skonis: a) mums, suaugusiems, visada jis bus kitoks, nes nėra jokių prieskonių, o daržovių, grūdų, ypač ryžių (kalbant apie Triušienos ir ryžių dribsnių košę su cukinijomis) atsiskleidžia jų skonis su prieskoniais ar ingredientais, kurie turi stipresnį poskonį. Mums suaugusiems, kurie viską valgome su druskyte ir prieskoniais, subalansuotas kūdikių maistas tikrai yra prėskas. 
b) Kūdikių gastroenterologė, dietologė akcentavo, kad jei vaikutis pirmą-antrą kartą nesutiko valgyt produkto, tai nereiškia, kad jam nepatinka ir netinka, tai reiškia, kad mama turi dar bent 3-4 kartus pasiūlyti, nes kūdikis turi savo norus ir nuotaikas valgymo rituale. Jei jau po 5-7 karto vaikas būtent to produkto nenori, vadinasi šis produktas skirtas ne jam.

Produkto konsistencija ir spalva. Produktų konsistencija ir spalva priklauso nuo rudens derliaus, kadangi produktas natūralus, mes, kaip gamintojas negalime 100 proc. užtikrinti tolygios produkto konsistencijos, spalvos ištisus metus, nes nenaudojame konservantų, skonio, kvapo stipriklių ar tirštiklių, todėl tai vienas iš natūralaus produkto požymių ir niuansų. Pavyzdžiui Daržovių ir jaučio liežuvio užkandėlės spalva labai priklauso nuo burokėlių rūšies, metų laiko, derliaus. Tyrelės, kurių sudėtyje yra obuolių, konsistencija gali skirtis nuo to meto obuolių derliaus. 

Produkto išvaizda: Daržovinės tyrelės tik atidarius gali turėti baltą ar gelsvą pūtelę, kuri susidaro natūralų produktą dozuojant į indelį. Būna atvejų, kad mamos suklysta manydamos, jog tai pelėsis.
b) Sultims gaminti naudojama natūrali tyrė (pvz. šaltalankių, mėlynių, kriaušių), kuri nededant konservantų, susisluoksniuoja, todėl sultis prieš geriant reikia gerai suplakti.

Produkto kvapas: mono skonių daržovinėms tyrelėms būdingas būtent to produkto sudedamosios žaliavos (žiedinis kopūstas, brokolis, moliūgas, cukinija ir t.t.) natūralus kvapas, tad tokia kaip žiedinių kopūstų tyrelė nepatyrusiai uoslei kvapas gali būti apgaulingas.

Visiems TAMO lankytojams – 15% nuolaida Marmaluzi.lt parduotuvėje su kodu TAMOVAIKAS.


Specialus projektas VšĮ „Versli Lietuva“ – „Internete karantino nėra“.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Susiję straipsniai