Vitaminas D ir jo nauda imunitetui

vitaminas D

Apie vitaminą D ir jo formas

Tai riebaluose tirpus vitaminas. Tik nedidelė dalis maisto produktų yra praturtinti šio vitamino. Pagrindinis natūralaus vitamino D šaltinis –  gamyba odoje (veikiant UV spinduliuotei, duodamas signalas sintezei).

Vitaminas, gaunamas su maistu, vartojant papildus ar po saulės poveikio nėra biologiškai aktyvus – turi įvykti tolimesnis metabolizmas (hidroksilinimas) kepenyse ir inkstuose. Taip susidaro visiškai aktyvios formos: 1,25-dihidroksivitaminas D2 ir 1,25-dihidroksivitaminas D3 (kalcitriolis), kurie dalyvauja tolimesnėse metabolinėse reakcijose organizme.

Vitaminas D ir imunitetas

Kalcitriolis reguliuoja daugiau kaip 50 genų, įskaitant genus, kurie yra susiję su kalcio apykaita, insulino sekrecija ir imunine funkcija. Šis vitaminas – svarbi maistinė medžiaga mūsų imuninei sistemai.  Pvz. vitaminas D stimuliuoja antimikrobinių peptidų ekspresiją imuninėse ląstelėse ir epitelio ląstelėse, esančiose kvėpavimo takuose, o šie peptidai padeda apsaugoti plaučius nuo infekcijos.

(!) Palaikyti sveiką vitamino D lygį organizme svarbu: tai padeda palaikyti imunines funkcijas. Svarbu pabrėžti, kad nėra klinikinių įrodymų, jog vitaminas D apsaugo nuo/ar gydo COVID-19 infekciją.

Simptomai esant Vitamino D trūkumui

Simptomai esant trūkumui: suaugusiems galima osteomaliacija (kaulo mineralizacijos sutrikimas), tačiau gali pasireikšti ir tokie simptomai, kaip raumenų silpnumas ar skausmas, bendras silpnumas, nuotaikos pokyčiai, dažnas kosulys ir peršalimas, nugaros skausmas ir kt.

Nustatyta, kad suaugusieji, kurių vitamino D kiekis yra mažas, dažniau praneša apie neseniai buvusį kosulį, peršalimą ar viršutinių kvėpavimo takų infekciją. Rizikos grupės vitamino D trūkumai: vyresnio amžiaus žmonės; pacientai, negalintys pasimėgauti prieš saulę; asmenys, kuriems nustatyta uždegiminė žarnyno liga ar kita būklė, lemianti riebalų malabsorbciją; jei diagnozuota nutukimo liga (ji neturi įtakos odos gebėjimui sintetinti vitamino D, tačiau didelis poodinis riebalų kiekis šio vitamino sekvestruoja daugiau ir taip pakinta išskyrimas į kraujotaką).

  • Vitamino D deficitas laboratoriniuose tyrimuose – < 30 nmol/l (< 12 ng/ml).
  • Mokslininkai, nagrinėjantys vitaminą D, siūlo pabūti 5-30 min. saulėje, kad ji patektų ant veido, rankų, kojų ar nugaros. Geriausia tai daryti tarp 10 ir 15 val. bent du kartus per savaitę. Tai turėtų užtikrinti pakankamą vitamino D sintezę.
  • Vienas iš efektyviausių vitamino D natūraliai maiste esančių šaltinių yra riebiosios žuvys (pvz. lašiša, tunas, skumbrė) bei žuvų kepenų aliejus (pvz. menkių kepenų aliejus). Nedidelis vitamino D kiekis yra jautienos kepenyse, sūryje, kiaušinio trynyje, taip pat kai kuriuose grybuose. Perkant verta užmesti akį į etiketes, nes dalis produktų yra papildyti šiuo vitaminu, kaip pvz. augalinės kilmės pienasVienas iš efektyviausių vitamino D natūraliai maiste esančių šaltinių yra riebiosios žuvys (pvz. lašiša, tunas, skumbrė) bei žuvų kepenų aliejus (pvz. menkių kepenų aliejus). Nedidelis vitamino D kiekis yra jautienos kepenyse, sūryje, kiaušinio trynyje, taip pat kai kuriuose grybuose. 

MEDo savanorė, gydytoja dietologė, dr. Karolina Bauraitė

Nepavyko susisiekti su savo gydytoju? Visi norintys gauti tiesioginį gydytojo patarimą rūpimais sveikatos klausimais gali kreiptis į www.medo.lt jau šiandien!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Susiję straipsniai